podkasterzy

jak nagrywać podkasty?

  • Strona główna
  • Skąd brać muzykę?
  • Kurs podkastingu
  • Jak słuchać?
  • Zadaj pytanie
  • Newsletter
  • Inne podkasty
    • Nasi goście…
    • Świat w trzy minuty
  • Szukaj

Uczmy się od najlepszych!

28 czerwca 2017

Przed Tobą ósmy odcinek Podkasterów. A w nim:

  • pięć lekcji, które możemy wziąć u radiowców
  • odpowiedź na pytanie – dlaczego (i jak) powinniśmy się profesjonalizować – to dla tych, którzy nie śledzili Polcastera
  • o nowościach z Apple

Dla niecierpliwych, prezentacja o profesjonalizowaniu się jest dostępna w sieci, a jeśli wolisz wideo od audio, to mamy też jej nagranie z konferencji.

Z kolei pięć punktów (ale po rozwinięcie udaj się do nagrania), to:

  1. Masz jednego słuchacza
  2. To, że się świetnie bawisz w studiu, nie oznacza, że tworzysz treści wysokiej jakości.
  3. Cut the crap.
  4. Słuchacze uwielbiają słuchać opinii – ale niekoniecznie twoich
  5. Zachęcaj do słuchania

Tych pięć punktów znalazłem w nowozelandzkiej części internetu. Polskie Radio ma archiwum swoich reportaży na stronach Studia Reportażu Polskiego Radia. Podczas podkastu wspominam o płytach CD z reportażami – chodzi o Antologię najwybitniejszych reportazy radiowych – niestety, do zdobycia wyłącznie z drugiej ręki.

Odcinek został nagrany częściowo plenerowo, częściowo domowo – przy pomocy mikrofonów XY dołączanych do Zoom H6 oraz przy pomocy Rode M3 podłączonego do tego samego rejestratora.

Zapraszam!

Muzyka w tle: Off to Osaka by Kevin MacLeod, licensed under a Creative Commons Attribution License.

https://www.podkasterzy.pl/wp-content/uploads/podkasterzy/Podkasterzy-008.mp3

Zaprenumeruj podkast

Apple PodcastsGoogle PodcastsAndroidby EmailRSS
  • facebook
  • twitter

Poprzedni odcinek


Profesjonalizujmy się – nagrania

Kolejny odcinek


Międzynarodowy dzień podkastów

Darmowy newsletter

Bądź na bieżąco z podkastingiem

  •   Aktualizacje
  •   Informacje i odnośniki
  •   Porady
Subskrybcja iTunes
Dołącz na Facebooku
Śledź nas na Twitterze

Copyright © 2025 by Łukasz Jachowicz